Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Две пловдивски училища спечелиха по 3 млн. лева за надстрояване на учебните корпуси

Две пловдивски училища успяха да спечелят сами по приблизително 3 млн. лева по Модул 2 на Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024-2027. Тя позволява не само на общините да кандидатстват, възможност да участват имаха и  директорите на училища, които самостоятелно можеха да разработят проект и да го внесат за разглеждане в МОН.

От тази възможност са се възползвали 8 директори от Пловдив. Проектите на две пловдивски училища са сред одобрените. Финансиране получават и две основни училища от Раковски.

СУ „Св. Паисий Хилендарски“ ще получи 2 944 700 лева за надстрояване на училищната сграда. Проектът на училището е получил предварително одобрение от община Пловдив. Предвижда се надстрояване до четвъртия етаж, обособяване на класни стаи, специализирани кабинети по общообразователните предмети и такива за професионално образование, библиотека, актова зала. Учениците от трите етапа ще бъдат в самостоятелни корпуси, всеки с отделен вход, а за децата с двигателни нарушения е предвиден асансьор. Замисълът е да се изграждат поетапно, така че да се намали времето, в което строителните дейности биха могли да пречат на учебния процес.

В корпусите за начален и за прогимназиален етап са предвидени общи пространства за споделени преживявания, подвижни стени с възможност за обединяване на класни стаи. На четвъртия етаж ще бъдат учебните зали за професионалните паралелки по специалностите „Програмист на изкуствен интелект“ и „Графичен дизайнер“ и кабинетите за иновации, както и по новите предмети „Роботика и виртуален дизайн“ и  „Киберсигурност“.

Проектът на СУ “Св.Паисий Хилендарски”.

„Подготовката за кандидатстване отне два месеца интензивна работа и се радвам, че успяхме да представим отличен идеен инвестиционен проект с актуална количествено стойностна сметка, виза за строителство и добра аргументация за всяко пространство, което ще бъде обособено. Това е най-доброто решение за преминаване към едносменен режим на обучение. Въпреки, че към момента само учениците от началните класове са на една смяна, за следващата учебна година ще търсим вариант и за петокласниците“, каза директорът Ирена Душкова. Тя благодари на кмета Костадин Димитров и зам.-кмета по образование, дигитализация и европейски проекти Владимир Темелков за подкрепата и съгласуването на кандидатурата.

Учителите били въодушевени, че най-сетне ще разполагат с актовата зала. В училището има фанфарен оркестър, мажоретен състав, дамска барабанна формация и ученически бенд, оборудвани по НП „Заедно в изкуствата и спорта“, но им липсвала сцена. Пространство било необходимо и за всички училищни тържества.

Проектът на НУ „Христо Ботев“ предвижда разширяване на училищната сграда и преустройство на съществуващия физкултурен салон в мултифункционална зала. Средствата, които училището ще получи, са 2 998 300 лева.

Финансирането, определено за ОУ „Христо Ботев“ в Раковски, е 1,202 млн. лева. Предвижда се преустройство на съществуващата сграда и изграждане на допълнителни кабинети. ОУ „Христо Смирненски“ в Раковски ще получи 1,748 млн. лева за изграждане на двуетажна пристройка към основната сграда.

Източник: u4avplovdiv.com

Подобни публикации

Back to top button