Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноПрепоръчани
Популярно

Кои са най-добрите гимназии в Пловдив за 2023 г.

Детайлните резултати от ДЗИ след 12 клас през 2023-а година показаха, че традиционно най-добрите – езиковите гимназии, ОМГ и Хуманитарната, запазват водещите си позиции и в тазгодишната класация по резултатност по общ успех на абитуриентите.

Първата петица на най-реномираните гимназии в града под тепетата е както следва: Английската, МГ-то, Руската, Хуманитарната и Търговската.

Напомняме, че и през 2022-ра Номер едно за града е Езикова гимназия „Пловдив“ с общ  успех 5,36 от двете матури при максимален за страната 5,85. Тогава Английската попадна и в ТОП 10 на национално ниво, където се класира на 9-то място. Тази година обаче зрелостниците на училището са с няколко места по-нагоре в цялата страна и заемат 5-то място по успех в цялата държава на матурата по БЕЛ след XII-ти клас.

Образцова Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ дърпа едни гърди напред на Матури 2023-а година и изпреварва Руската, която миналата година се класира една позиция пред МГ-то.

 

Добрата новина и за двете гимназии е , че на национално ниво скачат много напред.

 

От 22-ро място в държавата през 2022-ра, т.г. ОМГ е на под номер 14 по успеваемост в страната. Припомняме, че Математическата гимназия на Пловдив в ТОП 5 на матурите след VII-ми клас в страната.

Езикова гимназия „Иван Вазов“ е на трето място по успех в града и на 15-то в България на матурите през 2023-а. За сравнение през 2022-ра е била втора в града под тепетата и 19 в страната.

 

Четвърта и пета позиция в ТОП 5 са запазили и двете школа, които са ги заемали през миналата година. На национално ниво те заемат съответно 30 и 31 място. Предишната година зрелостниците на ХГ бяха с една позиция нагоре в държавната класация.

 

Зрелостниците на Търговската обаче са се изкачили доста напред за настоящата учебна година от 52-ро на 31 място у нас.

 

Припомняме, че нито едно училище в цяла България няма пълен отличен успех от държавните зрелостни изпити „Български език и литература“. Това сочат данните от резултатите на Матури 2023 г., на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование и МОН.

 

Ето и средният успех на първите 5 позиции в града, който е „Мн. добър“.

1. Езикова гимназия „Пловдив“ 5,21
2. Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ 5,08
3. Езикова гимназия „Иван Вазов“ 5,06
4. Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ 4,82
5. Национална търговска гимназия – Пловдив 4,81

От 6-та до 10-та позиция в ТОП 10 на елитните пловдивските гимназии се нареждат:

6. Средно училище „Свети Патриарх Евтимий“/Лиляната/ 4,48
7. Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент – Екзюпери“ 4,34
8. ДУ-Пловдивска духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“-Пловдив 4,32
9. Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ 4,17
10. Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ 4,08

Зрелостниците в тях са изкарали добри оценки на ДЗИ от 4,48 до 4,08.

За сравнение през м.г. тези места са зеамали съответно: Лиляната, Френската, ЧПГИУ, Музикалното училище и Художествената.

 

Видно е, че Духовната семинария е изместила частната гимназия от почетната стълбичка.

 

Нека припомним, че резултатите на пловдивските дванадесетокласници през последните 2 години, като цяло на фона на страна, показват устойчива положителна тенденция. Преди 3 години нямаше пловдивска гимназия в Топ 10 на най-добрите средни училища в страната.

Източник: podtepeto.com

Подобни публикации

Back to top button