Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

В Пловдив представят първата по рода си книга на палеонтологична тема от български автор

На 27 октомври 2023, от 18:30 часа, в зала “Планетариум” на Регионален природонаучен музей – Пловдив Ви каним на среща с автора Владимир Николов – палеонтолог, палеоилюстратор и докторант в Националния природонаучен музей при БАН, който ще разкаже за историята на книгата от зараждането на идеята до реализирането ѝ.

“От дете искам да напиша и илюстрирам книга за динозаврите. Даже не една, а много и различни книги. Неведнъж съм започвал, всеки път в различен формат, стигал съм донякъде, и съм изоставял проекта. Не съм си представял, че ще бъде точно тази, че ще разказва нещата, за които разказва, и ще изглежда по начина, по който изглежда“, споделя Владимир в профила си във Фейсбук.

В седемте разказа в книгата той проследява историята на третата експедиция до Трънското находище на динозаври, провела се през 2020 година. На страниците оживява ежедневието на учените, работата и трудностите, с които се сблъскват, описани са методите, които използват, за да осветят историята, нашепвана им от древните кости през дълбините на времето.За най-любознателните е включен подробен терминологичен речник, биографични профили на участниците в експедициите и множество снимки, диаграми и илюстрации с реконструкции на гръбначните животни обитавали България през къснокредната епоха.

Епилогът към книгата е на световноизвестния експерт по динозаврите проф. Стийв Брусати.

Научни консултанти на изданието са проф. Николай Спасов и гл. ас. Латинка Христова от НПМ-БАН, проф. Марлена Янева от Геологическия институт-БАН и гл. ас. Дочо Дочев от Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Авторът Владимир Николов е палеонтолог и палеоилюстратор, докторант в Националния природонаучен музей при БАН. Изследва костните тъкани на фосилни гръбначни животни, открити в България, и участва активно в проучването на динозавърското находище край град Трън. Носител е на докторантската стипендия на фондация “Карол Знание“ за 2020 г., а работата му в Трънско е подкрепена от The Jurassic Foundation. Илюстрирал е детската книга Excavate! Dinosaurs: Paper Toy Palaeontology и е автор на корицата на българското издание на бестселъра “Възход и падение на динозаврите“ на

Стийв Брусати. Участник е в международната палеоарт изложба Picturing the Past (2018), а негови творби са отпечатвани в учебници, научнопопулярни книги, енциклопедии и списания.

Изданието се осъществява в партньорство с MediaBricks.bg и приходите от продажбата му ще бъдат използвани в подкрепа на бъдещите палеонтологични експедиции на екипа на НПМ-БАН.

Източник: Фокус

Подобни публикации

Back to top button