Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Един носител на „Грами” и общо 24 номинации имат музикантите, участващи в деветия „Plovdiv Jazz Fest”

Един носител на „Грами” и общо 24 номинации имат музикантите, участващи в деветия фестивал „Пловдив джаз фест” (Plovdiv Jazz Fest). Той ще се проведе 27 до 29 октомври в Дома на културата „Борис Христов”, съобщиха организаторите от Blue M. Във всяка фестивална вечер от основната програма ще се проведат по два концерта.

Фестивалът ще е част от световните турнета на някои от най-големите имена в джаз музиката, сред които са пианистът и „Грами” носител – Джоуи Калдерацо, заедно с 11 пъти номинирания за „Грами” саксофонист Мигел Зенон, тримата забележителни китаристи Джулиан Лаж, Волфганг Мутшпил и Шико Пинейро, италианската пианистка и певица Франческа Тандои и изключителният дует на Веселин Веселинов-Еко и Милен Кукошаров – Das Weltschmerz Duett.

Програмата на деветия Plovdiv Jazz Fest поставя акцент върху инструменталния джаз, камерните концерти и китарата в джаза. Заедно с тях обаче фестивалът има и интензивна съпътстваща програма от различни събития.

Фестивалът ще започне ден преди началото на основната му програма – на 26 октомври, в Радио Пловдив, с концерт на триото на българския джаз пианист, който живее и работи в Нидерландия  – Димитър Бодуров. На сцената той ще бъде заедно с Михаил Иванов (контрабас) и Борислав Петров (барабани). Бодуров трио има издадени шест албума и си сътрудничи с музиканти като Теодосий Спасов, норвежкия саксофонист Трюгве Сейм и израелския тромпетист Итамар Борохов.

В първия фестивален ден в бар „Контрабас” ще бъде открита изложбата “Jazz Portraits” на фотографа Константин Зайков, която включва селекция от портрети на джаз музиканти, заснети по време на фестивали, концерти и на клубните сцени.

Официалната откриваща вечер на фестивала ще започне с награждаването за цялостен принос в джаза на контрабасиста Веселин Веселинов-Еко. Вечерта ще продължи с неговото дуо Das Weltschmerz Duett, заедно с пианиста Милен Кукошаров. Дуетът е създаден в началото на 2016 г. с желанието на двамата артисти да опознаят нови музикални територии, импровизирайки върху теми извън стандартния джазов репертоар. Заедно с произведения на Рахманинов и Сати публиката ще чуе и няколко техни авторски композиции. Концертът ще бъде със специалното участие на Мартин Ташев. Вечерта ще продължи с още едно дуо. За първи път в България пристига Джулиан Лаж –  един от най-характерните и важни китаристи на съвременната сцена, когото Ню Йоркър нарича „китарист от най-висока класа в импровизационната музика”.

По традиция, всяка вечер след концертите на голяма сцена, фестивалът се пренася на сцената на Bee Bop Café с джемсешъни. На 27 октомври  преди джемсешъна ще има концерт на триото на китариста Николай Карагеоргиев с авторската музика на Александър Леков и интерпретации на джаз класики.

Основната програма на следващата вечер – 28 октомври, е изцяло посветена на китаристите. Първият концерт от нея ще бъде на едно от водещите имена в съвременната европейска джаз сцена – Волфганг Мутшпил. Артист на ECM Records, Мутшпил е смятан за един най-влиятелните китаристи от своето поколение. Последните му проекти включват колаборация с музиканти като Браян Блейд, Брад Мелдау, Лари Гренадиър, Амброуз Акинмусир и Крис Чийк. Волфганг Мутшпил има внушителна творческа биография, но работата му включва и активна преподавателска дейност.

Вечерта ще завърши с квартета на още един неочакван и виртуозен китарист – Шико Пинейро. Още на 14 години бразилският музикант работи активно. Шико Пинейро е избиран три пъти за изгряваща звезда в категория „Китара” на списание Downbeat, заедно с Джулиан Лаж, Питър Бърнстейн и Адам Роджърс и е номиниран за „Грами” през 2021 г. за „Най-добър латино джаз албум”.

Вторият ден на Plovdiv Jazz Fest ще започне в Bee Bop Cafe със среща с двама музиканти, които имат значителна роля в развитието и историята на българския джаз – Пъшо Конов и Петър Джурков. Те са първите членове на „Бели, зелени и червени”, а повод за разговора е 75-годишният юбилей на музикантите. Събитието ще бъде с участието на Веселин Койчев.

Два часа по-късно, отново в Bee Bop Cafe, ще настъпи и времето за най-младите в джаза, което фестивалът отделя във всяко издание. Тази година то ще бъде отбелязано с концерт на децата от “Art Voice Center” с ръководител Руми Иванова и с участието на Иван Гърбачев (пиано).

Последният ден от фестивала – 29 октомври, ще започне от клуб „Фарго”, където ще се проведе лекция на кино и театралния критик Елица Матеева, наречена „С джаза в българското кино”.

Програмата продължава в Bee Bop Cafe със среща с кипърския писател Андонис Георгиу и премиера на книгата му „Дъхът на ближните” на издателство ICU.

Основната програма на фестивала завършва с концерти на двама пианисти: Франческа Тандои и Джоуи Калдерацо.

Фестивалът се провежда с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града. Plovdiv Jazz Fest се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button