Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Откриха изхвърлени трупове на болни прасета край Пловдив

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в землището на Съединение. Ветеринарните инспектори, след получен сигнал, са установили изхвърлени трупове на домашни свине без идентификационна марка. Веднага са предприети действия, взети са проби за изследване, резултатът от които е положителен за болестта АЧС.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза землището на Съединение.

Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат селата Малък чардак, Голям чардак, Неделево и Правище от община Съединение, Костиево, Радиново, Бенковски, Войсил и Строево община “Марица”, както и Цалапица от община “Родопи”.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство. Извършено е почистване и многократна дезинфекция на мястото, където са установени труповете на свинете.

Предстои осъществяване на епизоотично проучване и проследяване на движението на домашни свине, свързани с населеното място, 35 дни преди установяване на заболяването.

БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно.

Източник: Факти

Подобни публикации

Back to top button