Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Голям празник в пловдивско село

В голям и пъстър празник се превърна 12-то издание на фестивала “Брестовица-грозде и вино“, организирано от НЧ “Съзнание-1873” в село Брестовица, с подкрепата на община “Родопи” и кметство Брестовица. Фестивалът събира хората в селото, известно с избите и лозовите си масиви. Тази година събитието съвпадна с най-активните дни от събирането на реколтата.

На обновения площад пред НЧ “Съзнание“-1873 жители и гости на Брестовица имаха възможност да опитат и да си купят от изложените продукти на местни производители, както и занаятчийски изработки на майстори на художествени занаяти.

Празникът откри кметът на общината Павел Михайлов. Присъстваха заместник-кметът Емилия Иванова, кметът на село Брестовица Любен Радев, общински съветници, граждани.

“В тези динамични времена на трудности, несигурност и неспокойство, фестивалите ни напомнят силата, която се намира в корена ни. Продължавайте да пазите традициите и поминъка си, учете децата си на трудолюбие и се гордейте с корените си!“, поздрави Михайлов. Началото беше дадено с възстановка на стария празник на Дионисий. Босоноги момичета в бели носии влязоха в стар дървен съд, за да изпълнят ритуала по мачкане на гроздето от тазгодишната реколта.

Още от сутринта в събота празнично окиченият площад събираше посетители, а настроението поддържаше висок градус.

В тазгодишното издание на фестивала се включиха над 35 певчески групи и танцови състави от различни региони на страната.

Източник: Фокус

Подобни публикации

Back to top button