Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Десетки събития и концерти предстоят на празника “Светлина и надежда в Стария град”

Десетки събития и концерти очакват пловдивчани и гости на града на празника “Светлина и надежда в Стария град”, който се провежда през целия месец декември. Утре от 17:30 ч., на площад „Атанас Кръстев“ (Лапидариума) за единадесета поредна година, ще бъдат запалени светлините на коледното дърво, с което се дава началото на празничната програма, съобщиха от Общински институт “Старинен Пловдив”. Музикалният съпровод тази година е поверен на коледари от Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ и Детска вокална формация „Омайниче“ с ръководител Таня Орманова.

Предстои месец, наситен със събития и инициативи, богата програма от изложби, детски работилници за рисуване, изработка на коледна украса и картички, музикални изпълнения, четене на приказки от фолклора на местните общности. Входът за всички събития е безплатен.

На 5 декември на площад „Римски стадион“ ще бъде представена документална изложба „Вратите на вярата“, посветена на религиозните храмове в Пловдив и региона. На следващия ден в Епископската базилика на Филипопол ще бъде открита изложба живопис „Ние българите“ на доц. д-р Георги Трифонов.

В няколко поредни дни в къщата на д-р Стоян Чомаков ще се проведе работилница за коледна украса и украсяване на празнична елха. На 10 декември в Балабановата къща всеки желаещ ще може да се включи в ателие за коледни картички, а на 12 декември в къща „Недкович“ ще бъде открита изложба на старинни и съвременни коледни картички.

Студенти по „Графичен дизайн и фотография“ от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ)  „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив ще представят свои проекти на 14 декември в Данчовата къща. На следващия ден в къща „Хиндлиян“ ще бъде представена изложба „Зимен Старинен“ с творби на ученици от Основно училище „Екзарх Антим I“.

До края на месеца ще има още детска работилница за хартиени коледни звезди „Светлинки“, коледна продукция на школа по пиано с ръководител Ирина Петкова, фотоизложба „Деца, къщи, детайли“ на талантите от школата по фотография на Центъра за подкрепа за личностно развитие към Общински детски комплекс– Пловдив, коледни изложби на студенти от АМТИИ и на ученици от специалност „Иконопис“ към Национална художествена галерия „Цанко Лавренов“. Празниците в Стария град завършват на 28 декември в къща на Верен Стамболян с четене на приказки от фолклора на местните общности.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button