Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноПрепоръчани
Популярно

„Дефиле вино и гурме“ – тридневна винена фиеста в Стария град

„Дефиле вино и гурме“ кани вино и гурмелюбители в Стария град на Пловдив на 12, 13 и 14 май. Деветото издание на събитието е вече утвърден фестивал, който подкрепя развитието на българския винопроизводител, производителите на храна и бъдещите кадри в туризма и винопроизводството. И въпреки и точно затова ежегодно се променя и разраства. Деветото издание на „Дефиле вино и гурме“ ще поднесе девет приятни изненади:

1. Най-съществената е, че заради големия интерес на участници и гости събитието се удължава с един ден и един час и то ще започне не както в последните 8 години в събота в 14 ч., а в петък в 13 ч.

2. За първа година организаторите ще предоставят 5% от печалбата под формата на стипендии на студенти по специалностите в туризма, изявени като доброволци по време на фестивала „Дефиле вино и гурме“, както вече се прави след фестивала „Дефиле на младото вино“.

3. За девети пореден път е спазена традицията да се увеличава броят на участниците – 68, от тях 47 са винопроизводители, 19 са производители на храни и продукти и 2-ма съпътстващи, разположени на 17 локации в Стария град.

4. Запазва се интересът от новите участници, като тази година те ще бъдат осемнадесет.

5. Увеличен е и броят на локациите – 17. Нови сред тях са „Данчовата къща“, новоизписаната къща „Верен Стамболян“ и къща „Клианти“, която прави „премиера“ с участието си в дефилетата.

6. За първи път организаторите на „Дефиле вино и гурме“ ще проведат и шествие по подобие на фестивала „Дефиле на младото вино“ . То ще тръгне от 12:30 ч. от пл. „Стефан Стамболов“, съпроводено от Бог Дионис, ансамбъл „Тракия“ и девическа хорова формация „Евмолпея“. В 13 ч. в началото на Стария град,
ул. „Съборна“ 2-4 официалните лица и двата пловдивски състава ще дадат старт на винените и гурме дегустации.

7. Представянето на участниците ще бъде оценявано от две журита:
– дегустационно, оглавявано от на експерти от Университета по хранителни технологии, за най-умело съчетание между вино и храна; отличените вкусови комбинации ще бъдат обявени във фейсбук страницата на фестивала и на място по щандовете на участниците с информационни табелки.
– на вино и гурме любителите, които също ще могат да гласуват и да подкрепят своите фаворити в анкета за любимо бяло, червено и розе вино, както и за любим вкус. QR код към анкетата ще бъде достъпен на печатната брошура, която ще се раздава по време на Дефилето.

8. Паралелно с дигиталната анкета, доброволци от ПУ „Паисий Хилендарски“ и ВУАРР ще анкетират посетителите на фестивала директно в локациите с цел да се отрази икономическият ефект от събитието за град Пловдив.

9. Нова разнообразна и забавна фестивална програма ще допълва преживяването на посетителите.

Винолюбителите ще имат възможността да опитат над 250 вида вина и десетки гурме вкуса. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв. (един жетон = на една дегустация). Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт. Оттам посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти – брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, изработени в ОП „Социално предприятие за хора с увреждания“ към Община Пловдив.

На 12 май (петък) дегустационният ден ще бъде от 13:00 ч. до 19:00 ч. На 13 май (събота) – от 11:00 ч. до 19:00 ч. и на 14 май (неделя) – от 11:00 ч. до 18:00 ч.

Локации, в които ще са разположени щандовете на участниците, са:

Ресторант „Граждански клуб“
Галерия „Енчо Пиронков”
Резиденция „Тракарт“
Къща „Бирдас“
Къща „Клианти“
Аптека „Хипократ“
Експозиция „Георги Божилов – Слона”
Галерия „Златю Бояджиев”
Етнографски музей
Балабанова къща
Къща „Георгиади”
Къща „Недкович“
Къща „Иван Черноземски“
„Данчовата къща“
Ресторант „Алафрангите“
Къща „Верен Стамболян“
Хотел „Бел Вил“

Всички участници и локации вече са обявени в официалната фейсбук страница на събитието: www.facebook.com/wineandgourmetfestival и сайта на фестивала: www.wineshowplovdiv.events

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА „ ДЕФИЛЕ ВИНО И ГУРМЕ“ – 2023

12 май (петък)
12:30 – Дефиле с участието на фолклорен ансамбъл „Тракия“ и девическа хорова формация „Евмолпея“ – от пл. „Стефан Стамболов“.
13:00 – Официално откриване на деветото издание на „Дефиле вино и гурме” – началото на Стария град, ул. „Съборна” 2-4.
13:30 – Старт на дегустационното дефиле в Стария град.
16:00 – Презентация и представяне на проекта WINETRIPS.BG – БЪЛГАРСКОТО ВИНО И КУЛТУРА В ЕДИННА ЕЛЕКТРОННА ПЛАТФОРМА – Къща „Иван Черноземски“.
19:00 – Край на дегустациите в Стария град на Пловдив.

13 май (събота)
11:00 – Съботно начало на дегустационното дефиле в Стария град.
11:30 – Забавни експерименти с вино /Работилницата за деца от 9-12 години/ – Фондация Елизиум Пловдив, ул. „Душо Хаджидеков“ № 2.
13:00 – Презентация „Запознайте се с нас – Организационният екип на Дефиле вино и гурме“. Дискусия на тема винен и събитиен туризъм с експерти в туризма от различни университети и институции от страната. Събитието се провежда в сътрудничество с Факултет по икономически и социални науки – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – Къща „Иван Черноземски“ /ул. Цанко Лавренов № 5/.
17:00 – Матине „Класика Вино и гурме” на чаша вино с дует Юлия Пулиева и Лев Алеев – Къща „Иван Черноземски“ /ул. Цанко Лавренов № 5/.
19:00 – Край на дегустациите в Стария град.

14 май (неделя)
11:00 – Неделно начало на дегустационното дефиле в Стария град.
13:00 – Що е то топинамбур? Презентация с Тони Стоев „Запознайте се с уникалните свойства на продуктите от земна ябълка“ – Къща „Иван Черноземски“ /ул. Цанко Лавренов № 5/.
14:00 – „ВиноВикторина“ отборна игра на чаша вино. Елате с приятели и играйте с нас. Очакват Ви награди – Фондация Елизиум Пловдив, ул. „Душо Хаджидеков“ №2.
16:00 – Не се сърди (винено) човече – отборна игра с винени чаши и награди за най-късметлийския отбор – Лапидариум, пл. „Атанас Кръстев.“
18:00 – Край на дегустациите в Стария град.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ:
През трите дни на „Дефиле вино и гурме“ може да се включите в предизвикателството на „Вътрешен глас“: https://vutreshenglas.com/ То ще е достъпно на мобилен телефон и таблет. Всички успешно преминали и достигнали до края посетители ще получат награда карнетка. Най-бързите шестима ще получат и по бутилка вино. Екипът на „Вътрешен глас“ ще Ви очаква в хотел „Бел Вил“.

Консумацията на алкохол е забранена за лица под 18 години.

Източник: plovdivskinovini.bg

Подобни публикации

Back to top button