Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураПрепоръчани
Популярно

РИМ – Пловдив се включва в Европейската нощ на музеите

На 13 май (събота) ще се осъществи поредното издание на Европейската нощ на музеите. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а събитието обикновено преминава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО. В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски държави. Всяка година Европейската нощ на музеите се случва на различна дата около 18 май, когато празнуваме Международния ден на музеите. Инициативата цели превръщането на честванията в няколкодневен международен фестивал, който насочва вниманието към важната роля на културните институции за развитието на обществото.

Регионален исторически музей – Пловдив се включва в Европейската нощ на музеите с две свои експозиции: експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” 1 и експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” 1, които ще отворят вратите си безплатно след 18:00 часа и ще приемат посетители до 24:00 часа. Специалната инициатива в експозиция „Съединение на България от 1885 г.” ще бъде откриването на изложбата „В сърцата си българското носим”, която демонстрира богатото разнообразие и красотата на българските шевици. В експозиция „Българско Възраждане” пък ще се осъществят традиционните демонстрации на хладно и огнестрелно оръжие от периода на Възраждането на пловдивското дружество „Родолюбие”.

Изложбата „В сърцата си българското носим“ гостува на експозиция „Съединение на България от 1885г.“

На 13 май (събота) ще се осъществи поредното издание на Европейската нощ на музеите. Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” 1 обявява свободен вход от 18:00 до 24:00 часа, а специалната инициатива ще бъде откриването на изложбата „В сърцата си българското носим”, която демонстрира богатото разнообразие и красотата на българските шевици от различни региони на нашата страна и съседните държави.

Изложбата е дело на клуб за българска шевица и плетиво „Българка”, основан през 1978 година от художествения ръководител Елена Тодорова. Организацията развива две секции – „везба” и „плетиво”, в които участват дами с изразени възможности и талант да „четат” и претворяват на съвременен „език” кодираното знание, завещано от дедите ни. За 45 години колективът е създал над 4000 творби, представящи колоритното шевично многообразие на различни региони – Софийско, Габровско, Плевенско, Видинско, Ямболско, Дупнишко, Самоковско, Македония, Беломорска Тракия и др. „Българка” е организатор на десетки успешни изложби в България и чужбина, които имат за цел съхранението и популяризирането на нашето културно наследство. За своята дейност клубът е удостоен с редица награди и отличия.

Демонстрации на хладно и огнестрелно оръжие от периода на Възраждането в едноименна експозиция

На 13 май (събота) ще се осъществи поредното издание на Европейската нощ на музеите. Експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” 1 обявява свободен вход от 18:00 до 24:00 часа, а специалната инициатива ще бъдат традиционните демонстрации на хладно и огнестрелно оръжие от периода на Възраждането на пловдивското дружество „Родолюбие”.

Източник: podtepeto.com

Подобни публикации

Back to top button