Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Альоша остава на мястото си в Пловдив, засега

Паметникът на Альоша остава на върха на хълма Бунарджика засега, тъй като групите в местния парламент на Пловдив отложиха преместването, настоявайки съдбата му да се реши след референдум.

Както съобщихме, общинските съветници от ДСБ Владимир Славенски и Йоно Чепилски внесоха искане монументът да бъде преместен до края на годината в музея на социалистическото изкуство. Въпросът обаче няма да се гледа на предстоящото заседание на местния парламент на 17 януари. На заместник–кметовете Тошо Пашов и Женя Милчева е възложено да направят технически и финансов анализ как ще стане преместването и колко ще струва.

Колегата му от БСП Калин Милчев е категоричен, че Альоша е на мястото си  и е символ на борбата против фашизма. “Над 400 000 български войници са участвали по фронтовете, а жертвите са 20 000”, припомни той.

Категорично за обществено обсъждане и референдум са групите на “Съединени за Пловдив” и ИТН. “Редно е да се обсъдят правните, техническите и финансовите  аспекти на този въпрос”, заяви Стефан Послийски от “Съединени за Пловдив”.

А Борислав Инчев от “Браво, Пловдив” посочи, че Пловдив има много по–важни проблеми за решаване като градския транспорт, почистването на река Марица, презастрояването.

Съветниците от ГЕРБ ще излязат с позиция другата седмица, но и в техните редици се чуват гласове, че Альоша не стои на дневен ред.

Дали думите на някогашната общинска съветничка и дългогодишен директор на Народната библиотека проф. Радка Колева, която вече не е между нас, няма да се окажат пророчески, питат паметливи. В зората на демокрацията, когато съдбата на монумента отново се дискутираше, тя изрече: “Альоша ще надживее всички”.

Източник: 24 часа

Подобни публикации

Back to top button