Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Знаете ли кой е най-дългият булевард в Пловдив?

Знаете ли кой е най-дългият булевард в Пловдив и през коя година е направен? А за колко време? “Шести септември“ е най-дългият булевард в Пловдив.

Започва от кръстовището на булевард “Пещерско шосе“ с разклонението за кв. “Прослав”, където булевардът е формиран от едно двупосочно платно. Минава през формиращия се квартал “Ривиера”. След това пресича парк “Отдих и култура“, като върви успоредно на гребната база.

След кръстовището с булевард “Копривщица“ булевардът минава в район “Централен“, където е с по две ленти за движение във всяка посока и разделителна ивица между тях. В много участъци лентите са три, като третата е предназначена за градския транспорт или за завиващите надясно.

Булевардът последователно минава през площадите “Никола Мушанов“, “Кочо Честименски“ и “Цар Калоян“ и пресича булевардите “Васил Априлов“ и “Руски“ в квартал “Мараша”.

След площад “Съединение“ е подлезът на “Главната“ и булевардът пресича основния пловдивски булевард “Цар Борис III Обединител“. След това булевардът е отново с две ленти за движение във всяка посока и разделителна ивица между тях. След площад “Житен пазар“ достига до булевард “Източен“ и моста “Адата“ и минава в район “Източен“.

Последният участък на булеварда от моста “Адата“ до кръстовището с “Цариградско шосе“, където завършва, е част от Републикански път I-8. На пресечката с улица “Владая“ е изградено кръгово.

През 1985 г. във връзка със 100-годишнината от Съединението само за 9 месеца е изграден булевард “Шести септември“. В централната част на града се проектират и се прокарват подлезите до аптека “Марица“ и до Четвъртък пазар.

 

Поради липса на пространство, тротоарите там са част от сградите. Направена е колонадата под “Дом Левски“.

 

Паралелно се изграждат и другите участъци на булеварда на изток и на запад от центъра. С решение на общинския съвет през септември 1985 г. се формира булевард “Шести септември“, който включва улиците “Шести септември“, “Бранислав Велешки“, “Любен Каравелов“, “Христо Г.Данов“ и “Перущица“. Така е извършена една от най-мащабните реконструкции в централната част на Пловдив и е създаден най-дългият булевард в града.

Източник: Блиц

Подобни публикации

Back to top button