Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Започват консервационно-реставрационни дейности по къща „Павлити“ в Старинен Пловдив

Започват консервационно-реставрационни дейности по къща „Павлити“, известна още като Синята къща, разположена в архитектурно-историческия резерват “Старинен Пловдив”.  Ремонтът, който е на стойност близо 150 хил. лева, се финансира от Община Пловдив и собствени приходи на Общински институт „Старинен Пловдив“, съобщи пред журналисти директорът й Елена Кантарева-Дечева. Началото на дейностите дадоха кметът на Община Пловдив Здравко Димитров и зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Реставрационните дейности ще започнат със структурно укрепване, подмяна на мазилки и елементи и художественото изписване на трите фасади, обясни Дечева. На следващ етап ще се работи по дървените обшивки – тавани, еркери, колони. Искаме да оживим Източното Трихълмие, което не е толкова развито като другите две, коментира директорът на института.

Изпълнител на проекта е Константин Константинов, чиято фирма е специализирана в областта на реставрацията, консервацията и експонирането на паметници на културата. Преди 40 години заедно с художника – реставратор Елена Кривошиева са работили по Синята къща след пожара от 1982 година. От днес започват отново съвместна работа. Много е трудно да се запази 100 процента интензивният цвят на ултрамарина, който е характерен за възрожденските къщи в Пловдив, но ще се постараем, коментира Кривошиева.

Старият град трябва да си върне блясъка, защото е притегателно място не само за пловдивчани, но и за гостите на града, отбеляза кметът Димитров.

След приключването на реставрацията на фасадата, ще се работи и вътре в сградата, каза зам.-кметът Панов. По думите му след обществен дебат ще се прецени каква ще бъде функцията на сградата. Първата идея беше част от администрацията на института да бъде настанена в сградата, но имаме и друг замисъл, който ще я превърне в образователен център, посочи Панов. Според него тя би била подходяща за провеждане на практиката на учениците от Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия “Арх. Камен Петков”, които изучават опазване на културното наследство. Имаме съгласуван проект за реставрация на Данчовата къща, престои подмяна на сцената на Античния театър, която ще бъде сменена за началото на активния сезон, анонсира зам.-кметът.

Къща „Павлити” е възрожденска сграда, разположена на пл. „Св. Неделя” в подножието между Джабаз тепе и Небет тепе. Построена е в средата на XIX век и е била собственост на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). Сградата е обявена за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата през 1949 г. и притежава статут на недвижима културна ценност от национално значение. Къщата е отчуждена през 1966 г. и е предадена на управление на „Старинен Пловдив”. В следващите три години е извършена мащабна реставрация на сградата при спазване на оригиналните строително-конструктивни методи от Националния институт за паметниците на културата.  Декорацията по фасадите и полихромната интериорна декорация са възстановени по оригиналната схема. Запазени са консервирани и експонирани по местата им много оригинални фрагменти.

След реставрацията през годините е използвана за представителна приемна на Комитета за изкуство и култура. Била е седалище на Национален дарителски фонд „13 века България”, Студентски дом и Общинска фондация „Пловдив 2019″.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button