Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Започва четвъртият Международен фестивал на портретния филм

На 9 ноември започва четвъртото издание на Международния фестивал на портретния филм (IPFF) . Събитието продължава до 19 ноември в София, Пловдив (15 ноември), Велико Търново (16 ноември) и Варна (18 ноември), съобщават организаторите.

IPFF е посветен на изследването на портрета като културно явление и търси неговите възможни проявления и пътища в киното като синергично изкуство.

Ще бъдат представени селекции от филми от късометражната форма в пет категории – колективен портрет, алтернативен портрет, портрет в движение (танцов филм), портрет на личност и автопортрет.

Откриването е със селекция, наречена „Изгубени фрагменти, цъфтящи пътеки” от шест късометражни заглавия от всяка категория, като акцент е филмът „Джина”. В него шест ирански жени споделят своите интимни преживявания в Иран – за потисничеството в ръцете на Ислямската република, за страха и мечтите за Иран. Прожекцията е в Дома на киното.

В София прожекциите ще са между 9 и 12 ноември. Закриването е със селекцията „За кратко побеждавайки времето“. В нея ще объркаме ума, ще забавим времето и ще дадем път на демоните в нас да проговорят, коментират организаторите.

Българското заглавие в IPFF е късометражният филм „Вътрешна стая” на хореографа Ина Гергинова. Това е неин режисьорски дебют в танцовото кино.

В съпътстващата програма фестивалните организатори са подготвили три уъркшопа и фотоизложба на тема „Автопортрет“. Джак Катлинг, Матю Лък Галпин и Дейвид Стърн са артисти от Англия, занимаващи се с инсталация, текстури, видеоарт проекти и  куриозни късометражни филми. Заедно, те са част от творческата международна група Parlour Collective и членове на международното жури на IPFF през 2023 година. В рамките на уъркшопа, те ще разгледат два от алтернативните си портретни филми (Shifting Landscapes и Scenes. Overheard), срещащи човешкия свят на занаяти и ежедневие с вселената на малки и големи природни явления.

На 12 ноември е лекцията-дискусия „Портретът на Ханибал Лектър през въплъщението на Антъни Хопкинс” с Валерия Цимбал.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button