Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

УМБАЛ „Св. Георги“ има готовност да приеме пострадали от взрива в Румъния

УМБАЛ „Св. Георги“ има готовност да приеме ранени от взрива на бензиностанцията в Румъния, който взе две жертви и обгори над 50 човека, съобщиха от болницата. Клиниката разполага с едни от най-добрите специалисти и със съвременна апаратура за подобни ситуации Засега обаче все още не е ясно дали ще докарат пациенти в клиниката по изгаряния и колко ще са те.

На извънреден брифинг вчера министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков и заместник-министър д-р Бойко Пенков обявиха , че България има готовност да поеме 17 от ранените при инцидента в Румъния. По думите му, за целта е направена реорганизация на легловата база, осигурени са висококвалифицирани специалисти и необходимата медицинска апаратура. Сформирани са и екипите на ЦСМП, които да осигурят транспорта на пострадалите след пристигането им в България до съответните болници. „Първоначалната заявка към нас е била за 8 души, но в последствие броят се е увеличил. Изразили сме готовност да окажем помощ на 17 души, като 7 от тях могат да бъдат хоспитализирани във ВМА – Варна, 6 в „Пирогов“, а по двама могат да приемат „Св. Георги“ – Пловдив и „Медика“ – Русе“, обяви още здравният министър и допълни, че всички пострадали са в тежко състояние с над 50% изгаряния.

„Случилото се при този взрив е ужасно. Тежко са засегнати много хора. Внимателно преценихме възможностите на системата и с много усилия успяхме да осигурим 17 реанимационни легла в клиниките по изгаряния. Подобна вълна на съпричастност има и от други страни. Германия е осигурила 3 легла, други страни са осигурили по 1 или 2 легла. Ние като приятелски, съседни страни направихме максималното да помогнем и да поемем повече хора“, посочи зам.-министър Пенков. „Нашите екипи остават в пълна готовност и в очакване на информация от румънските власти“, допълни министър Христо Хинков.

Източник: Марица

Подобни публикации

Back to top button