Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Подробности за най-новата измамна схема с инвалиди в Пловдив

В Пловдив се проведе съвместен брифинг на Районна прокуратура – Пловдив и ОД МВР във връзка с разкрита схема за документна измама за милиони левове, свързана с предоставянето на помощни средства за хора с увреждания. Има и задържани.

Акцентите от пресконференцията:

Съставени са хиляди протоколи за медицински прегледи на хора с увреждания, без те да са извършени реално. За тях са отпуснати от Здравната каса съответните суми.

Разпитани са над 500 човека. За период от 1 година са изготвени 8007 такива протокола, а отпуснатите пари са над 5 милиона лева. В понеделник, 28 август, са арестувани няколко лица.

Извършени са 16 претърсвания и изземвания от полицията. Иззети са много документи, флашки, около 30 000 лева, 10 компютъра и други. Задържани са 7 лица, а на 8 са повдигнати и обвинения за документна измама в големи размери.

Имаше данни, че главният извършител е в чужбина. Задържан е при кацането на българска територия.

Мащабна схема е за източване на средства чрез документи с невярно съдържание и несъществуващи такива. Парите са получавани от държавния бюджет и в частност от бюджета Здравна каса Пловдив.

“През юли 2022 са извършени промени за медицинската експертиза и правилника за прилагането й, като въз основа на промените изискването за получаване на помощни средства за лица с различна степен на инвалидност се изисква пряк и непосредствен преглед на същите лица от лекари от съответната специалност, които да удостоверят необходимостта от това.

Създаденото дружество е в Пловдив, което е принципал на медицински център. То не е извършвало абсолютно никаква друга медицинска дейност. Създадени са 4 експертни комисии, всяка по двама лекари- УНГ, неврология, хирургична и ортопедична”, коментира районния прокурор Петър Петров.

“Управителят на медицинския център има две дружества и магазин, чрез които е доставял и предлагал тези помощни средства. Успявали са да си намират лица инвалиди. Създадени са били протоколи, които са удостоверявали необходимостта от съответните помощни средства. Тези лица са получавали кодове от Здравната осигурителна каса, които са предоставяли на двете дружества, които са предлагали помощните средства. На някои лица са били закупувани средства, а на други – не”, допълни той.

Към този момент има 730 протокола за лица с инвалидност, без да има реално такава прегледи, има установени 27 протокола на починали лица.

Общата сума 815 хиляди лева, за което са привлечени към отговорност лицата със свързани със случая.

За период от 1 година са създадени над 8 хиляди протокола и сумата надвишава над 5 милиона лева.

При акция на полицията на 28 август са установени и задържани лицата. Общо са направени 16 претърсвания и изземвания на адреси и помещения.

Извети са внушително много документи, които имат отношение по производството – общо 50 флаш памети с данни, парична сума от 30 хиляди лева, 10 компютъра и електронни подписи на лекарите членове на комисии за подписване на протоколи.

Разпитани са над 500 свидетели. В хода производството са задържани 7 лица с заповед за 24 часа, в последствие са повдигнати обвинения на 8 лица, които са под стража за 72 часа.

По време на акцията главният извършител в престъпната дейност се е намирал в чужбина по работа. Полицията е взела всички мерки да бъде задържан на българска територия при кацане.

Трима служители на фирмата са привлечени за помагачество, а 4 лекари са като съставители на документите.

Прокурор Пехливанов сподели, че досъдебното производство е образувано в края на април 2023 като сигнал от РЗИ и икономическа полиция.

Акцията е започнала след сигнал на трима души от Пазарджик, които никога не са били на преглед и не са получили помощни средства, но при запитване от страна на РЗИ относно центъра те са разбрали за използването на имената им.

Източник: Фокус

Подобни публикации

Back to top button