Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноТОП новини
Популярно

Терапия с изкуство прилагат в Детската клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив

Терапия и лечение с изкуство прилагат за малките пациенти на Клиниката по педиатрия към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив. Идеята е да се създаде подкрепяща среда на общуване между децата със СОП и техните връстници от училищата по изкуства чрез създаване на нови модели на работа за интеграция на хората с увреждания.

Екип от преподаватели, психолози и творци се обединява за постигане на целите чрез средствата на сценичните и приложни изкуства. Адаптират се текстове на любимата приказката „Малката русалка“. Творческият процес по създаването на едноименната постановката тече усилено в ателието на училището по сценични изкуства, в които деца със СОП, заедно с връстниците си от гимназията създават декори и костюми за първото по рода си представление, в което заедно ще се качат на сцена.

Докато в музикалното училище вървят репетиции за музикалния съпровод на постановката, в мобилното Ателие по приложно изкуство в УМБАЛ „Свети Георги“ започва подготовката на поканите за представлението, което в началото на лятото ще зарадва пловдивчани.

Болничните стаи са превърнати в пространство за изкуство, където децата работят с преподаватели и ученици. Ръководител на арт ателието е Ивелина Петрова – художник, арт терапевт от 2015 г. година в университетската болница. За нея няма непознати техники на визуалните и приложни изкуства и признава, че изкуството помага за емоционалната подкрепа на боледуващите деца и техните родители. Така през годините клиниката променя облика си и средата става по-цветна с витражи и рисунки на приказни герои по стените.

Поканите, създадени от пациентите на Клиниката по педиатрия, ще достигнат до гражданите на Пловдив като нито една от тях няма да се повтаря. Те ще различни и много цветни.

Източник: plovdiv-press.bg

Подобни публикации

Back to top button