Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Разкриха схема за „романтични“ интернет измами, ужилили възрастна жена от Първомай

Разкриха схема за „романтични“ измами в социалните мрежи. Задържани са двама български граждани. Действията са реализирани от служители от ГДНП и ОДМВР-Пловдив, заедно с техни колеги от Чехия, под надзора на районната прокуратура в Пловдив и прокуратурата в Пилзен.

В рамките на международна операция, проведена в Чехия и България, са арестувани 28-годишен мъж от Аксаково и 79-годишна столичанка.

Разследването е започнало в края на миналата година, след сигнал от възрастна жена от град Първомай, станала жертва на измама. В процеса на работа криминалистите установили и други пострадали на територията на страната, като нанесената им имотна вреда надхвърляла 200 хиляди лева. При разплитането на случаите бил засечен и фактическият извършител, 28-годишен мъж от Аксаково, който към момента пребивавал в Чехия.

След координация между властите в София и Пилзен и със съдействието на  ДМОС-МВР и чешкия офицер за връзка в София, той е установен и задържан на територията на чешкия град. По време на процесуално-следствените действия на адрес и автомобил, ползвани от него, били намерени и иззети мобилни апарати, СИМ карти, картодържачи и ценности.

Установена е и схемата, по която задържаният е действал – осъществявал онлайн запознанства с възрастни жени от България, като комуникацията започвала в социалните мрежи.

Р.Р. живеел в Чехия от близо две години. Той използвал социалните мрежи и мобилни приложения, където се представял с различни имена – Тихомир, Тишо, Наско. Твърдял, че е заможен мъж, собственик на транспортна фирма, хотел и ресторант, което не отговаряло на истината. Така успявал да предизвика силни емоционални чувства в жертвите си. Обещавал им различни видове услуги от битов характер, както и бъдещо съжителство. Впоследствие твърдял, че в чужбина бил изпаднал в затруднено материално положение, влошено здравословно състояние, претърпял е катастрофа, трябвало да плаща разноски съдебни дела и др. Твърдял, че в момента нямало кой да го подкрепи материално. По този начин мотивирал жените „да му помагат“ като му изпращат парични средства по банкова сметка. чрез системите за бързо плащане.  Установено е, че общата сума, която е получил е в размер на 178 897 лева.

Част от жените нямали средства, с които да му помогнат, при което той ги насочвал към „счетоводителката“ си – 79-годишната Ф.Г. Тя ги придружавала до банкови институции у нас, където те изтеглили кредити. Парите предавали на Ф.Г. Част от тях, съгласно предварителната уговорка, тя изпратила на Р.Р., а другите задържала за себе си. Установено е, че изтеглените кредити от пострадалите са в общ размер на 27 500 лева.

След координация между властите в София и Пилзен и със съдействието на  ДМОС-МВР и чешкия офицер за връзка в София, той е установен и задържан на територията на чешкия град, съгласно издадена Европейска заповед за арест от Районна прокуратура – Пловдив. Предстои процедура за предаването му на съдебните власти в България. По време на процесуално-следствените действия на адрес и автомобил, ползвани от него, били  намерени и иззети мобилни апарати, СИМ карти, картодържачи и ценности.  Едновременно със задържането на мъжа, на територията на София е арестувана и 79-годишната столичанка, негова помощничка в престъпното деяние.

Измамени са шест жени на възраст от 50 до 75 години в градовете Първомай, Пловдив, София, Бургас, Поморие, Велико Търново, Габрово и Варна, като им е причинил имотна вреда за общо 206 397 лева.

При извършените претърсвания са намерени и иззети вещи и предмети, относими към разследваната престъпна дейност. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по него продължава под надзора на Районната прокуратура в Пловдив.

Източник: ПБ новини

Подобни публикации

Back to top button