Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураЛюбопитноНовиниТОП новини

Повече от 300 вида млади вина ще могат да дегустират посетителите на фестивала “Дефиле на младото вино” в Пловдив

Всеки момент се очаква да бъде приета наредба, която ще позволи винените обекти да бъдат обозначавани със специални табели. Това обяви по време на откриването на 15-ото издание на фестивала “Дефиле на младото вино” проф. Мариела Модева, съветник на министъра на туризма. Наредбата е разработена след решението от края на миналата година винопроизводството да бъде официално вписано като елемент на нематериалното културно наследство.

Официалното откриване започна след Дионисиево шествие от площада пред Община Пловдив. То бе водено от бога на виното – Дионис, с участието на фолклорен ансамбъл “Тракия”.

Участниците в дефилето са 67, сред които 50 производители на вина и 17 на храни. Новите участници от винарските изби са 12, съобщи Любозар Фратев, председател Съвета по туризъм-Пловдив, организатор на събитието. В рамките на три дни посетителите ще могат да дегустират над 300 вида млади вина в 19 локации в Стария град, от които три са нови за дефилето – къща “Нишанян”, къща “Верен Стамболян” и галерия “Артемида Арт”.

Дегустационна комисия на конкурса за младо българско вино “Дионис” от Университета по хранителни технологии и външни винени експерти вече са определили най-добрите млади вина реколта 2023 г. Наградените вина ще бъдат отбелязани на щандовете на винопроизводителите за лесна ориентация на винолюбителите, а наградите златен, сребърен и бронзов “Дионис” ще бъдат връчени утре вечер.

Във всяка фестивална брошура посетителите ще открит QR код към онлайн анкета с въпрос кое е любимото им младо вино (червено, розе и бяло) реколта 2023 г. Винопроизводителите с най-много гласове ще получат отличие – почетен плакет в съответната категория.

И тази година организаторите ще инвестират 5 процента от печалбата на фестивала под формата на еднократни стипендии за студенти, участвали като доброволци по време на мероприятията.

На събитието присъстваха областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, кметът на града Костадин Димитров, председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, съветникът на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура Илин Димитров и ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов.

“Дефиле на младото вино” 2023 се организира от Съвета по туризъм – Пловдив и Община Пловдив в сътрудничество с общински институт “Старинен Пловдив” и Университета по хранителни технологии – Пловдив. Провежда се под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерството на земеделието. Фестивалът се финансира от “Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 г.”

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button