Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Повече от 1500 ученици от 34 училища взимат участие в първия Пловдивски фестивал на науката

Повече от 1500 ученици от 34 училища взимат участие в първия Пловдивски фестивал на науката, който се провежда в сградата на Центъра по растителна и системна биология и биотехнология (ЦРСББ). Това каза за БТА Любов Костова от фондация „Красива наука“, която организира събитието. По думите на Костова фестивалът в Пловдив е предизвикал изключителен интерес сред учителите и в различните панели на програмата участват ученици от 1 до 12 клас.

Надяваме се чрез нашата програма да свържем преподавателите и учените и все повече хора на науката да влизат в различните часове в училищата, каза Костова. За четирите дни на фестивала от фондацията са подготвили над 100 събития.

Надявам се, участвайки в първия за Пловдив фестивал за науката, децата да намерят искрицата, която ще събуди любопитството им и усещането да бъдат изследователи, каза доц. Весела Казашка от ЦРСББ. По думите ѝ най-важните хора днес са изследователите, които днес са на сцената.

Програмата на фестивала започва различни работилници, сред които „Магнетизъм и електричество“ и „Малинка и боровинка за ученици“, научно-музикалното шоу „Физика и музика“ с участието на „Керана и космонавтите“ и доктор по физика от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Открити за всички участници във фестивала са щандовете с експерименти и демонстрации на Института по оптически материали и технологии „Акад. Йордан Малиновски” (ИОМТ) при Българската академия на науките, Института по овощарство при Селскостопанската академия, Клуб „Квант“, Аграрен университет, Университет по хранителни технологии, Пловдивски университет, Технически университет – Филиал Пловдив, Проект „Геномът на България“, А1, MindHub, както и фестивалната книжарница на Жанет-45. Посетителите ще могат да разгледат и „Оживялата изложба“ на „Зелени Балкани“.

Специално за фестивала в Пловдив пристигат проф. д-р Ирина Йегорченко, една от водещите жени в украинската наука, математик от Националната академия на науките на Украйна и известна със своите събития за детска публика. От Обединеното кралство пристига проф. Марк Мидълтън от Университета в Оксфорд, за да представи нов метод за ранно
диагностициране на различни видове рак чрез една кръвна проба. В училищната програма участва преподавателят от университета на Мадрид Фернандо Бласко, както и проф. Майкъл Санди, британски геолог с дългогодишна кариера в САЩ, понастоящем базиран в ЦРСББ в Пловдив. Голяма част от темите се представят за първи път и от водещи и млади пловдивски учени.

Пловдивският фестивал на науката се организира от Фондация „Красива наука” под патронажа и националното партньорство на Министерство на образованието и науката. БТА е медиен партньор на събитието.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button