Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани

Пловдивски адвокат посочи начините, чрез които да се справим с проблемни съседи

Какъв е начинът да се справим с проблемни съседи? Отговори на този въпрос даде пловдивският адвокат Атанас Атанасов.

Припомняме, че младо семейство от Кючука сигнализира, че от три години е подложено на системен психически тормоз от техен съсед, който по думите им страда от алкохолна зависимост и е агресивен.

Те разказаха, че живеят в апартамент на ул. „Георги Кирков” № 46, като в съседния вход, но в апартамент слепен до техния живее 52-годишен мъж Денис К. По думите им мъжът денонощно крещи, блъска по стената с различни предмети, хвърлял е боклуци, изпражнения и пиратки в терасата им, както и върху автомобила им и от години семейството живее в постоянен стрес. Отскоро семейството има бебе, което постоянно се стряска и събужда от крясъците, блъскането и останалите звуци, които мъжът издава.

Това далеч не е първият случай, в който читатели сигнализират до медията ни за подобен тип проблеми, на които търсят решение с години.

Адв. Атанас Атанасов, който е работил по много казуси свързани с конфликтите с етажната собственост, заяви, че при такива случаи с проблемни съседи има два варианта, които могат да се използват.

Първият е етажната собственост от входа, където живее проблемното лице да свика общо събрание, на което да се вземе решение лицето да бъде отстранено за определен период от време от сградата, като закона позволява до три години. За тази цел са необходими множество доказателства като протоколи от домоуправители, от полицията, редица сигнали до 112 и други, които се предоставят до съда.

Другият вариант е да се иска от прокуратурата да образува производство, което е по реда за закона за здравето. Прокуратурата трябва да направи предложение за настаняване в център за психично здраве на лицето, което предложение минава през районен съд и се образува дело.

По време на заседанието трябва да присъства и лицето, като тогава съдията му предлага да отиде на преглед и ако се установи, че има проблем той бива настанен на стационарна форма. Ако лицето не се съгласи се прави ново заседание, на което го задължават и с протокола ако той не отиде доброволно може да бъде приет и доброзорно.

Въпреки възможните варианти, изпълнението им понякога е изключително трудно и сложно, като професионалисти съветват живущите с проблемни лица в блока да се снабдят с голяма доза търпение.

Източник: Трафик

Подобни публикации

Back to top button