Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Парламентът реши: Отпада забраната за внос на зърно от Украйна

Парламентът прие да отпадне забраната за внос на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. Решението за позицията на България относно превантивните мерки по отношение на вноса на определени украински продукти беше взето със 124 гласа „за“, 69 „против“ и осем „въздържал се“.

Отчитайки солидарността на България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, България не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словашката република на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна, се посочва в решението на Народното събрание. Министерският съвет следва да предприеме необходимите действия за изразяване на тази позиция.

Решението за позицията на България относно превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна беше внесено от депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и ДПС и подкрепено от Комисията по икономическата политика и иновации в Народното събрание.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев заяви днес пред парламента, че се е съгласил с макроикономически показатели, показани на Министерски съвет, според които не е толкова притеснително България да се откаже от желанието за продължаване на забраната за внос от Украйна. Той каза, че са предприети мерки за завишаване на контрола за всички украински стоки и най-вече за зърнени култури, като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и на тежки метали, плюс останалите показатели, които се следят – хербициди, пестициди и т.н.

От ГЕРБ-СДС коментираха, че днешното решение няма никакво значение, защото така или иначе забраната отпада на ниво ЕС. От ПП-ДБ отново изтъкнаха аргумента, че ще поевтинеят всички стоки в страната.

„Това решение на практика няма да има абсолютно никакви последици за това какво ще стане от утре, просто забраната така или иначе пада, но ще има други политически щети“, посочи Десислава Танева, ГЕРБ-СДС.

„Трябва да сравним кое е по важно – да намалим малко, но значително инфлацията при храните на 7 милиона човека или да дадем допълнително предимство на сектор, който получава по 2 млрд. на година“, коментира Кирил Петков, ПП-ДБ.

Остро срещу отмяната на забраната реагираха от „Възраждане“ БСП и и ИТН.

„Това е чиста проба национално предателство, не защото не сме за свободния пазар, а защото не може да поставяме нашите зърнопроизводители в ситуация, в която няма да бъдат конкурентоспособни“, каза Деян Николов, „Възраждане“.

„По бързата писта се прокарва едно решение, което се опитва да прехвърли отговорността от изпълнителната власт на народните представители“, допълни Иван Иванов, „БСП за България“.

„Ние няма да подкрепим това решение в НС, но това няма да ги спаси от хората, които ще излязат с тракторите по улиците“, коментира Тошко Йорданов, ИТН.

„Няма икономическа обосновка, нищо не се представя към момента, което да обоснове, няма никакво ДДС, което държавата да губи“, каза Радостин Василев, независим депутат.

Оттук нататък следват разговори със земеделските производители, които заплашиха с протести, ако забраната бъде вдигната.

Изтончник: plovdiv-press.bg

Подобни публикации

Back to top button