Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Отмениха уволнението на бившия шеф на районното в Стамболийски Ангел Керпиев

Административният съд в Пловдив отмени заповедта на министъра на вътрешните работи, с която е наложено дисциплинарно наказание “уволнение” на началника на районното управление в Стамболийски Ангел Керпиев. Той беше отстранен от работа след случая с убийството на 24-годишния Димитър Малинов в Цалапица, а в документа беше посочено, че е Керпиев е наказан за “деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, с което се уронва престижът на службата”.

Малинов изчезна от дома на майка си на 20 юли около 23 ч. На 22-и младежът беше обявен за издирване след сигнал на родителите му, а на следващия ден търсенето му стана национално. Въпреки това обаче до откриването на тялото се стигна след намесата на полицаи от Пловдив.

Началникът на районното управление в Стамболийски бил в отпуск по време на подаването на сигнала от родителите на Малинов. След като се върнал, той не създал организация на работа и не дал указания какво да се прави, а само формално казал на служителите да продължат работа. Поради незапознаването му с материалите по случая представил на тогавашния директор на полицията в областта Васил Костадинов недостоверна версия, която си противоречала със събраната информация. Служители от районното взели участие в издирането по своя инициатива, без да им е наредено.

В заповедта са описани още нарушения, свързани с издирването на Димитър Малинов. Въпреки това съдиите са приели, че тя е необоснована и е издадена в противоречие със закона. “Спорът е относно интерпретацията и оценката на фактите. От описана в самата заповед фактическа обстановка и хронология на събитията не може да се направи извод за извършено от жалбоподателя тежко дисциплинарно нарушение”, посочват магистратите.

Според тях не може да се вмени вина за бездействие и липса на организация на Керпиев за 22 и 23 юли, понеже началникът имал назначен заместник в тези дни и няма как да му се търси отговорност за неспазване на дежурства. Заместникът му не бил разбрал, че го замества, но според Административния съд Керпиев нямало как да предположи. Магистратите отбелязват още, че при завръщането му на 24 юли всички събития, довели до обществено недоволство – убийството на Димитър и напускането на страната от Бизюрев, вече се били случили. Магистратите приемат, че организация на работата е имало, а за представяне на недостоверна версия не може да се говори, понеже в хода на издирването самият Керпиев е получавал много недостоверна информация.

“В случая служителят е предприел в рамките на правомощията си действия по организация на издирвателни мероприятия, като недостатъчността на същите или недобрата организация не ги правят сами по себе си незаконни”, е записано в решението на Административния съд. Според магистратите наказанието е било определено под натиска на общественото мнение. Като аргумент за това е посочен репортаж, в който дисциплинарно наказващият орган е изразил намерение Керпиев да не се върне на поста още преди да е приключило дисциплинарното производство.

Решението на Административния съд подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок.

Източник: 24 часа

Подобни публикации

Back to top button