Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураТОП новини
Популярно

Майстори занаятчии се събират в Пловдив от днес, идват и от Китай

Етнографският музей събира майсторите занаятчии, „живи човешки съкровища“ за участие в ХV-то издание на Седмицата на традиционните занаяти на 27 юни от 12 ч. В двора на музея се оформя истинска чаршия от занаятчийски работилници. Това събитие се утвърди през годините и гостите на музея го очакват с нетърпение. Предстои ни една изключително интересна, цветна и неповторима като изживяване, майсторска седмица.

Ще могат да се наблюдават редки домашни занаяти като тъкане на вертикален стан, изработка на плъсти, кене, везба, рисуване върху коприна, изписване на великденски яйца и др. В духа на добрата традиция през цялата седмица ще има демонстрации на дърворезбари, кошничари, ковачи, ножари, бижутери, кожари, свещари, грънчари и какви ли още не. Специален акцент на тазгодишната седмица е занаятът бижутерство с различни материали и техники.

През 2023 г. се навършват 100 години от рождението на Стойна Кръстанова, заслужил майстор на народните художествени занаяти, затова един от фокусите на Седмицата на традиционните занаяти са старинните текстилни техники. Със съдействието на Фондация „Стойна Кръстанова“ наши гости са представители на групата за старинна бродерия бути (boutis) от Перн-ле-Фонтен, Франция.

От далечен Китай идват майстори, които ще демонстрират три местни занаятчийски школи. Едната ще ни запознае с художествени техники, свързани с изрязването и гравирането на хартия, втората е специфичен тип бродерия в стил Шу и третата с изработването на кукла-сянка.

Наш партньор и съмишленик на ежегодната Седмица на занаятите е Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – София, под егидата на ЮНЕСКО, който подпомага усилията ни за създаване на устойчива традиционна проява, популяризираща и поддържаща нематериалното културно наследство.

Целта на музея е да възроди спомена за занаятите във Възрожденския Пловдив, както и да даде възможност на днешните майстори да покажат своите умения. Едно такова събитие води до съвместни проекти и обмен на идеи, създадат се контакти, раждат се приятелства.

 

ПРОГРАМА В ЕТНОГРАФСКИЯ МУЗЕЙ

27 ЮНИ

12 ч., Официално откриване на ХV-то издание на Седмицата на традиционните занаяти на РЕМ – Пловдив; Празнична програма от ДТА „Тракия“
14 ч., Представяне на майстори занаятчии от Китай – бродерия в стил Шу и изрязване на хартия Фучън
18 ч., Събитие на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО – София:
– 20 години от Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство; Представяне на проект „Живото наследство на традиционната българска кухня“

28 ЮНИ

11 ч., Представяне на групата за старинна бродерия „бути“ от Перн-ле-Фонтен, Франция и празнична програма на ФТА „Загоровче“
12 ч., Представяне на занаятчии на китайски кукли-сенки

29 ЮНИ

12 ч., Отбелязване на Петровден – почерпка на гостите с петровско пиле, питка със шарена сол и ястието „бял мъж“. Музикално-танцов поздрав от ОДК „Пловдив“
18 ч., Откриване на изложбата „Автентични български носии“ на трио „Калина“.

30 ЮНИ

12 ч., Представяне на майсторите на бижута: Ани Анастасова (сребро и филигран); Мариана Вълкова (мъниста); Огнян Пендичев (мелхиор); Милен Минков (кожа); Тодор Миланов (кост и седеф); Музикални изпълнения на танцов ансамбъл „Марица“ при СУ „Св. Св. Кирил и Методий“

Източник: plovdivnow.bg

Подобни публикации

Back to top button