Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаТОП новини
Популярно

“Летище Пловдив” ЕАД: Министерството на транспорта е виновно за напрежението

Проблемът със забавеното изплащане на заплатите на персонала на пловдивския аеропорт е породен от нередовното превеждане на пари от министерството на транспорта и съобщенията (МТС), потвърдиха от ръководството на дружеството за напрежението в “Летище Пловдив” ЕАД.
“Летище Пловдив” ЕАД изпълнява функции на летищна администрация и в същото време е упълномощено държавно дружество за управление на държавната собственост. В Закона за гражданското въздухоплаване има текст, регламентиращ заплащането на втората дейност.

Финансирането се извършва срещу фактури от “Летище Пловдив” ЕАД към МТС. Част от разходите са за фонд “Работна заплата”, тъй като около 70% от служителите са ангажирани именно по втората дейност на дружеството – в управлението на държавната собственост.

Сегашното забавяне на преводите от МТС към “Летище Пловдив” ЕАД не е прецедент и подобна ситуация се получава вече за четвърти или пети път. Редно е от министерството на транспорта да обяснят защо не плащат навреме, казаха от ръководството на пловдивския аеропорт.

Заради нередовните трансфери и преди се е налагало дружеството да покрива  цялата сума за трудовите възнаграждения от своите търговските приходи. Реално става така, че въпросните 50-60% от заплатите на персонала, които се изплащат на 16-то число, са пари на летищния оператор, а не на министерството.

В случая става въпрос за около 220 000 лева месечно. При пренасочване на такава сума обаче се затруднява функционирането на “Летище Пловдив” ЕАД, тъй като дружеството има регулярни плащания за заплати и към доставчици.

Изпълнителният директор на аеропорта Красимир Пешев вече е уведомил синдикатите за причината за забавянето на изплащането на заплатите, а последващ ангажимент на профсъюзите е да разяснят ситуацията на персонала. Пешев в момента е в Полша за преговори с авиокомпанията Ryanair за нови дестинации.

Наземният екип на “Летище Пловдив” ЕАД е в протестна готовност.

Източник: plovdiv24.bg

Подобни публикации

Back to top button