Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

19 спектакъла на “Сцена на кръстопът”- 2023

С премиера на спектакъла на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – София и Драматичен театър Пловдив „Месец на село“ от Иван Тургенев, постановка на Маргарита Младенова, в неделя стартира 27-то издание на  Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“.

Тази година неговият надслов е  „Театъра… копнежа“. Форумът, който по думите на организаторите, отдавна се е превърнал в емблема на културния живот на страната, ще продължи до 21 септември.

Втората премиера, включена във фестивалната програма, е „Лебедът“ на Драматичен театър Пловдив от Елизабет Иглоф с режисьор Петър Батаклиев.

В рамките на театралното събитие пред публиката ще бъдат представени 19 спектакъла в основна и съпътстваща програма с премиери на книги, кръгла маса, изложби и любопитни срещи с изкуството. Сред тях е и фотоизлозбата с непоказвани кадри, свързани с живота на основателя на фестивала и негов дългогодишен директор проф. Стефан Данаилов във връзка с неговата 80-та годишнина. Те ще бъдат представени в експозицията на площад „Римски стадион“ от неговата племенница  – режисьорът Росица Обрешкова на 11 септември.

Сред режисьорите на спектаклите са знакови имена от теАтралните сцени на страната, сред които режисьорите Веселка Кунчева, Николай Поляков, Елена Панайотова, Стоян Радев, Калин Сърменов и др. Сред чуждестранните участници са трупи от театрите в Торонто, Кайро, Атина. А за съвместната продукция  на Народен театър „Йордан Хаджиконстантинов – Джинот“ от Велес, Република Северна Македония и Драматичен театър – Пловдив „Едуард II“, продукция на режисьора с европейска известност Андрий Жолдак, драматургът на Драматичен театър Пловдив Александър Секулов подчерта, че всички заедно живеят в страната на изкуството, в която различия няма и че работата по втората част от съвместния проект ще продължи през следващата година. Той е подпомогнат от Министерството на културата на Република Северна Македония и ще бъде режисиран от Диана Добрева.

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button