Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини

Показват добри практики за чист въздух в Пловдив

На 8 септември на пл. „Стефан Стамболов“ (Копчетата) продължава инициативата „Заедно за чист въздух“. От 11 до 18 часа са разположени информационни пунктове, на които се представят добри практики в ежедневието, производството и транспорта при опазването на атмосферния въздух, а специалисти в различни области на познанието дискутират със заинтересованите граждани здравни и екологични аспекти на замърсяването му.

Всеки желаещ да измери капацитета на белите си дробове може да се обърне към специалистите от Медицинския университет. Проф. д-р Благой Маринов извършва тестове чрез спирометрия – стандартно изследване, което се използва за оценка на функциите на белите дробове при дишане, измервайки въздушния поток при влизането и излизането от белите дробове.

Експерти на Аграрния и Пловдивския университет демонстрират научни изследвания на относно влиянието на качеството на атмосферния въздух върху здравето на деца 3 – 7 години, както и по отношение на поглъщателната способност на различни видове растения и влиянието им върху атмосферата ни и влиянието на замърсителите върху флората. Гражданите могат да опитат и от плодове, отгледани по екологични способи, докато проследяват онлайн данни за състоянието на въздуха.

Любителите на иновативни производствени технологии имат възможност да тестват електрическите автомобили от клас „мини камиони“, разработени и произвеждани от „Милара Интернешънъл“ – част от сдружение „Клъстер Тракия икономическа зона“.

Активистите от гражданската платформа „Дишай, Пловдив“ представят екологични решения за смарт-градове, свързани със съвременни облачни технологии за мониторинг на въздуха, разнообразни приложения за оценка на индустриалното замърсяване и са готови да споделят със всеки заинтересуван най-новите проучвания в тази сфера.

От ОП „Градини и паркове“ демонстрират храсти и цветя, произведени в общинския разсадник, като по този начин фокусират вниманието върху значението на зелената система в градовете върху чистотата на въздуха и здравето на хората.

Инициативата е на община Пловдив, Регионална инспекция по околната среда и водите – Пловдив, Тракия икономическа зона и производствени компании, част от нея, Аграрен университет – Пловдив, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация, Платформата „Дишай, Пловдив“, Общинско предприятие „Паркове и градини“, към която се присъединиха множество доброволци. Пред деня всички те са подготвили и други изненади.

Вчера, на 7 септември, отбелязването на Международния ден на чистия въздух за синьо небе стартира с ден на отворените врати в автоматичната измервателна станция в кв. Каменица, а вечерта продължи със зареждащите изпълнения на музикантите от Биг бенд – Пловдив, струнен квартет „Интро“ и Илин Илиев на сцената на „Копчетата“. Събитието беше посетено от много жители и гости на града, което доказва засилващият се интерес по отношение екологичните проблеми. Директорът на дирекция „Екология и управление на отпадъците“ на община Пловдив, г-жа Вяра Колева, която отправи ярко послание към пловдивчани, че от всеки човек зависи опазването

Подобни публикации

Back to top button