Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Започва един от най-чаканите музикални фестивали в Пловдив

Откриването на есенните “Дни на музиката в Балабановата къща” започна с представяне на именитата Зефира Вълова – водещ изпълнител в областта на бароковата музика, концертмайстор на оркестър Il Pomo D’ Oro (Италия), концертмайстор на Бароковия оркестър на Европейския съюз, концертмайстор на Хелзинкски бароков оркестър.

На 21 октомври в Епископската базилика предстои звездният концерт на знаменитата цигуларка Яна Дешкова – Първи концертмайстор на Симфоничния оркестър в Олборг, Дания и на ансамбъл ContiNEO. Тя е носител на наградата за изключителен принос в музиката в Дания. Неин партньор на сцената е пианистката Катя Сканави – една от знаменитостите в областта на клавирното изкуство в наши дни.

Любимката на публиката и концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт Мила Георгиева ще озари сцената на Фестивала на 28 октомври заедно с харизматичния пианист Георги Черкин, а на 8 ноември в духовното пространство на Балабановата къща пловдивската публика ще има привилегията да се наслади на музицирането на изключителния цигулар Ержан Кулибаев – лауреат на реномираните конкурси “Виенявски” и “Дж. Енеску”.

През годините той си е партнирал на сцената с Владимир Ашкенази, Давид Герингас, Максим Венгеров, Джания Аубакирова, Шломо Минц, Джеймс Федек, Владимир Кираджиев, Паоло Бортоламеоли, Алехандро Посада, Итамар Голан и мн. др. В МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” той ще ни очарова в дуо с блестящата пианистка Виктория Василенко – лауреат на конкурса “Джордже Енеску”.

Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” – носител на лейбъл “Европейски фестивал” на Европейската фестивала асоциация – е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата, Фондация “Музикартисимо”, НФК и др.

Билети онлайн в мрежата на Ивентим.бг и на място преди концертите.

21 октомври 18.30 ч., Епископска базилика

ЗВЕЗДЕН ГАСТРОЛ

За първи път в България:

ГАБОР ТАРКЬОВИ – тромпет

Дългогодишен соло тромпетист на Берлинската филхармония

ЯНА ДЕШКОВА – цигулка

КАТЯ СКАНАВИ – пиано

***

28 октомври 18.30 ч., Епископска базилика

ЗНАМЕНИТИ МУЗИКАНТИ НА ЕДНА СЦЕНА

МИЛА ГЕОРГИЕВА – цигулка

ГЕОРГИ ЧЕРКИН – пиано

***

8 ноември, 18.30 ч., Балабанова къща

ШУМАН и БРАМС

“ТОЙ СЕ ПОЯВИ, МЛАДО СЪЗДАНИЕ, ДО ЧИЯТО ЛЮЛКА СА СТОЯЛИ НА СТРАЖА ГРАЦИИ И ГЕРОИ”

ЕРЖАН КУЛИБАЕВ – цигулка

Лауреат от Международните цигулкови конкурси “Виенявски” и “Джордже Енеску”

ВИКТОРИЯ ВАСИЛЕНКО – пиано

Носител на Първа награда от Международния конкурс “Джордже Енеску“

Източник: Фокус

Подобни публикации

Back to top button