Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини

Вид риба, пътувала от Антарктида с 32-рата Българска полярна експедиция, е показана в аквариум в Пловдив

Риба от вида нототения, пътувала от Антарктида с 32-рата Българска полярна експедиция, обитава аквариум в експозицията “Полюси” в Регионалния природонаучен музей в Пловдив. Морският обитател е пътувал във военния научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий”, който се завърна в България на трети април. С кораба са пътували две риби, но едната не е оцеляла.

Експозицията в музея с жив екземпляр от Антарктическия континент е първата в континентален град в Европа, коментира Кристиян Владов, главен уредник в културната институция.

Аквариумът, в който е поставена рибата, е в изолирана среда с температура от минус 5 градуса. Водата е пречистена чрез обратна осмоза и обогатен със сол. Нототенията се храни с ракообразни. Стресът при нея е много голям, тъй като през повечето време се крие, каза Владов. Предстои учените да изучават поведението на рибата. Предвижда се в следващата полярна експедиция да се включи и екип на музея.

Проектът “Изграждане на жива експозиция Антарктида” е един от 12-те, по които са работили учени по време на 32-рата Българска полярна експедиция. Той цели да надгради капацитета на музея в Пловдив чрез създаване на първата в Европа експозиция от живи екземпляри, редки видове риби и безгръбначни от Антарктическия континент. Проектът е иновативен и включва няколко етапа – изграждане на експозиция, доставка на живи екземпляри от българските учени полярници от Антарктида, провеждане на фестивал, създаване на специфично съдържание за експозицията и работа с целеви публики. Партньор по проекта е Българският антарктически институт.

Целта е новоизградената база в музея освен да приема посетители и да бъде използвана за екологични и биологични проучвания на видовете, които бъдат доставени, а проектът от музейно-експозиционен да се превърне в научен. За подготовката на аквариума са консултирани от учени от Чили, които имат подобен научно-изследователски аквариум.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button