Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Пловдив се превръща в център за подкрепа на украинските бежанци

В България вече се регистрира нова вълна на бежанци от Украйна, това съобщи Наталия Елис в Пловдив, където се проведе междуведомствена среща с участието на представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България и неправителствени организации. Новата вълна е предизвикана от ситуацията в Херсон и околностите му, а също и с военните действия в други градове на страната.

Увеличаване на потока от деца и майки към страната изисква и нови действия от нашата страна. Елис беше категорична, че Пловдив става център за старт и подкрепа на всички бежанци, които бягат от войната.

Заместник-кметът Стефан Стоянов подчерта, че в Пловдив и областта има 10 000 украинци, като голяма част от тях вече се реализират на пазара на труда и са поели своята издръжка. Той е категоричен, че моделът на интеграция на бежанците тук е много добре развит.

„Това се дължи именно на многото партньорства, които имаме. Тук много бързо се включиха стотици компании, които предложиха работа на бежанците. И вече по-голямата част от бежанците, които са в региона, работят и водят достоен живот. Наели са квартири, плащат си наемите, данъците“, каза Стоянов.

Малко над 400 деца вече са в образователни институции, детски градини и училища. Очаква се това лято да се решат въпросите със студентите от Украйна и обучението им в българските университети.

Съветникът по координацията между агенциите на Върховния комисариат за бежанците към ООН Хайонг Ким заяви, че България е част от регионалния план за отговор на ситуацията в Украйна.

„Затова сме тук, за да подкрепим усилията на България, която се справя досега с тази ситуация, която се предизвика напоследък. Много е важно да се координират действията на хората по места. Затова ние отчитаме дейността, която се върши с общините, конкретно и с Пловдивската, за да може да има координация с отделните участници“, каза Ким.

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button