Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Писател съди за 5000 лева община Пловдив, отказали му финансиране за книги и страдал

Петър Боров подозира, че конкурсната комисия въобще не е чела творбите му

Роденият през 1938 г. пловдивчанин Петър Боров води дело срещу общината, защото му отказали финансиране за негови книги в ежегодния конкурс за произведения на пловдивски писатели и важни за града издания. А след като излязло класирането, той поискал по реда на Закона за достъп до обществената информация отговор на въпроса защо, но получил отказ. В резултат на всички това Боров твърди, че преживял страдания от проявено към личността му пренебрежение от страна на общинската администрация, отделно бил лишен от възможността да докаже нивото на творчеството си, за капак отказът бил постановен в навечерието на Коледа през 2021 г. и той не усетил никаква радост от големия празник. За компенсация на тези душевни травми той иска от градската управа 5000 лв.

Петър Боров изпратил 2 свои творби в надпреварата през 2019 г. – „Барикадите“ с подзаглавие „Един стар забравен български любовен роман“ и „Четвъртият път, или отговорното общество – алтернатива на демокрацията“. Първата книга получила оценка от 6,14, втората – с една единица по-малко, а финансиране се отпуска за произведения с минимум 15. Боров поискал информация как се е случило това и изразил съмнения, че в комисията въобще не са чели книгите му. От общината му изпратили разяснения за процедурата, но без поисканите от писателя писмени рецензии и той се обърнал към Пловдивския административен  съд.

Съставът, разгледал делото, е на мнение, че той не е получил отказ, напротив, отговор има, а рецензии не са били приложени, защото никъде в регламента не е заложено да се пишат оценки на творбите. Така жалбата на Боров срещу поставения според него отказ е отхвърлена, а искът за 5-те хиляди лева не е разгледан въобще. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.

Източник: 24 часа

Подобни публикации

Back to top button