Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Гръцкият посланик се заема със сградата на бившото консулство

Гърция най-накрая ще се ангажира със сградата на бившото гръцко консулство на ул. „Преслав“ 10, за което Под тепето е писало толкова много и дори е сезирало посолството на два пъти. Това стана ясно при срещата на посланика на Република Гърция Н.Пр. Алексиос Мариос Либеропулос и кмета Здравко Димитров в общината днес. Една от основните теми, които двамата обсъдиха беше съдбата на сградата на Генералното консулство на Гърция в Пловдив, която е паметник на културата.

„Посетих сградата, за да се запозная лично в какво състояние е и какъв ремонт е нужен. Ще изпратя писмо до Република Гърция, в което ще предложа опции за нейното ползване и ще очаквам съдействие от тяхна страна, защото е жалко такава красива сграда да бъде необитаема“, обясни Негово Превъзходителство Либеропулос.

По думите му един от вариантите е ремонтът на сградата да бъде финансиран от гръцки фирми в Пловдив и след това тя да бъде отдадена под наем или да се превърне в гръцки културен център. Друга възможност е зданието да служи като езикова школа, където да се провеждат извънкласни занимания за учениците.

Припомняме, че от години сградата седи безстопанствена и се руши. Под тепето няколко пъти писа на гръцката дипломатическа мисия, от където ни уверяваха, че бившото консулство не е забравено и мислят какво да правят с него.
Посланик Либеропулос изрази подкрепа и за присъединяването на България към Шенген. „Гърция застава твърдо зад България по въпроса за присъединяването към Шенгенското пространство. Ние, като ваши съседи, сме особено заинтересовани от това и ви пожелаваме да се случи в най-скоро време“, заяви  Негово Превъзходителство.
В края на срещата кметът Здравко Димитров връчи на гръцкия посланик благодарствен адрес и плакет за приноса на гръцкото посолство в преодоляването на кризата от Covid – 19. „Благодаря за подкрепата и се надявам и занапред да запазим отличното добросъседско сътрудничество. Нека всички балкански държави да живеем в дух на солидарност и разбирателство“, пожела кметът Здравко Димитров.

Източник: podtepeto.com

Подобни публикации

Back to top button