Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

“Дарителството има значение” е темата на традиционната изложба на Историческия музей в Пловдив, подредена за Деня на Съединението

“Дарителството има значение” е темата на традиционната изложба, която Историческият музей в Пловдив представя в експозиция „Съединение на България от 1885 г.” за Деня на Съединението, съобщиха от културната институция. През празничния ден утре гражданите и гостите на града ще имат възможност да я разгледат от 9:00 до 14:00 часа със свободен вход. След 14:00 часа достъпът до площад „Съединение” ще бъде ограничен във връзка с официалните чествания.

Богатството от фондове и културни ценности на всеки един музей винаги включва голям процент дарения – понякога повече от половината, много често сред тях са най-знаковите, посочват от музея. Изложбата “Дарителството има значение” представя малка част отбрана извадка на дарители и дарения от различни времена. С нея екипът на музея благодари на дарителите. Изложбата включва фамилни вещи на д-р Константин Стоилов, дарени от неговата внучка Христина Джидрова, на Божидар Здравков, дарени от сина му Антон Здравков и от Бистра Здравкова, на семейството на Иван Атанасов Арабаджията, дарени от неговата правнучка Богдана Николова.

Представени са снимки на полковник Цветан Мумджиев, дарени от неговия внук арх. Цветан Мумджиев, вещи на капитан Никола Андреев, дарени от Мария и Стефан Тусунови, вещи на полковник Цветан Рашков, дарени от семейството на народния артист Димитър Панов, вещи на Никола Щерев – Старика, дарени от неговите внуци Мирослава Кацарова и Никола Солаков. Посетителите ще могат да разгледат още традиционни японски дрехи, музикални инструменти и кукли, дарени по инициатива на Юко Накаджима от Японската агенция за доброволци в чужбина, както и подаръци, награди и отличителни знаци, получени от Община Пловдив и предоставени във фондовете на Регионален исторически музей – Пловдив.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button