Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини

Дълговете на Община Пловдив са 108 млн. лева

108 млн. лева е дългът на Община Пловдив към 1 януари 2024 година. Това става ясно от отчета към бюджетната прогноза за следващите три година на Община Пловдив. Рекордният дълг  е заради множеството заеми, които предишния кмет Здравко Димитров тегли през последните 4 години. Това включва 40-те млн. лева за инфраструктурни обекти, 30 млн. лева за съфинансиране за Водния цикъл и близо 24 млн. лева за двата стадиона.

Не по-розово е състоянието и на поетите ангажименти за разходи към средногодишния размер на разходите – 43% при максимално допустими от 50%. През миналата година Община Пловдив премина през 50-те процента, като имаше опасност тя да попадне в графата за общини във финансово затруднение.

Видимо от бюджетната прогнозна кметът Костадин Димитров и неговото вице по финанси Женя Петкова, ще затягат коланите до края на мандата.  В документа ясно е записано, че Община Пловдив не възнамерява да тегли дългосрочен общински дълг в следващите 3 години.

Още в края на 2024 година дългът трябва да падне до 105 млн. лева, а през 2025-а до 96 млн. лева. В края на мандата задълженията на Община Пловдив трябва да са 76 млн. лева.

В същото време се очакват приходите до края на мандата да са около 230 млн. лева годишно., през 2023-а отново бяха заложени толкова, но в хазната влязоха едва 174 млн. лева.

На последната сесия Димитров заяви, че не се предвижда вдигането на такси и данъци. Това значи, че градските власти трябва да вдигнат събираемостта, която сериозно изостава.

Източник: Трафик

Подобни публикации

Back to top button