Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Ансамбъл „Тракия” представя в Пловдив премиерен авторски спектакъл „В делник и празник”

В навечерието на своята 50-а годишнина фолклорен ансамбъл „Тракия” ще представи премиерно заглавие, съобщиха от състава. Тази вечер артистите от формацията ще се качат на сцената в Дом на културата „Борис Христов” в Пловдив, за да влязат в света на традициите, обичаите и ритуалите от есенно-зимния календар на българина.

„В делник и празник” е изцяло авторски спектакъл, в който движенията и музиката разкриват как предците ни умело са съчетавали удовлетворението от труда с  радостта от песента и танца, споделят от ансамбъла.

Своя хореографски дебют прави Атанаска Челепиева с родопска танцова сюита в три части, наречена „Алехчански игри”. Музиката е на Борислав Згуровски. „Моето вдъхновение е детството в златоградския край, където трудолюбивият родопчанин преде, тъче, бере и ниже тютюн и редом с това усмивката е винаги на лицето му”, споделя младата авторка, която е част от ансамбъла, но до този момент само като балетмайстор. В нейния танц ще оживяват още празнични “люлки-вейки-полюлейки “, а в останалите танци, като „Уралия” – обредите, посветени на Сирни Заговезни, традиции от Пазарджишко и Пиринско. Те са дело на доайените проф. Даниела Дженева и проф. Антон Андонов.

Премиера ще има и песента „Куне ле”, изпълнена от хора на ансамбъла в обработка на главния диригент на Гвардейския духов представителен оркестър подп. Ради Радев. За първи път ще бъдат изпети и коледарски песни по обработка на Костадин Генчев.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button