Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Трима души получиха шанс за живот след донорска ситуация в Пловдив

Трима души получиха шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип в болница “Свети Георги“ – Пловдив, с координатор д-р Костадин Чифлигаров. Това съобщиха от Изпълнителна агенция “Медицински надзор“ (ИАМН). На 7 август близките на изпаднал в мозъчна смърт 43-годишен мъж вземат благородното решение да дарят органите му и да дадат живот на други хора.

На двама българи – на 23 г. и на 38 г., вчера са били трансплантирани бъбреци. Операциите са извършени от медицински екипи на “Александровска” болница. Реципиентите са страдали от хронична бъбречна недостатъчност, съобщиха от лечебното заведение.

Те са избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо петима, поканени за оценка от листата на чакащи, допълниха от болницата. Единият реципиент е мъж от София, който е бил на хемодиализно лечение от една година, а другият е от Добричка област, който е бил на диализно лечение от 2018 г. досега.

След интервенцията трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза, посочиха още от лечебното заведение.

Поради липса на подходящи реципиенти в България, черният дроб е трансплантиран на румънски пациент, по линия на споразумение за сътрудничество между ИАМН и Националната агенция за трансплантация на Румъния, допълниха от агенцията.

Другите органи на донора не са били подходящи за трансплантация. От екипа на “Александровска болница,” от ИАМН и от Министерството на здравеопазването изказват съболезнования на близките на починалия мъж и благодарят за хуманното им решение да дарят органите.

В листата на чакащите за трансплантации, към 3 август тази година, са включени 850 пациенти, показват данните на ИАМН. От тях 783 чакат за трансплантация на бъбрек,  32 – на сърце, 26 – на черен дроб, 6 – на бял дроб, 2 – на тънко черво, 1 – на панкреас.

Източник: focus-news.net

Подобни публикации

Back to top button