Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини

Според министър Богданов е важно да няма фактори, които да увеличават инфлацията изкуствено и сред тях е била забраната за внос от Украйна

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов каза пред журналисти в Пловдив, че се очаква до края на годината средната годишна инфлация да бъде около 8 процента и да продължи да намалява през следващата година. По думите му е важно да няма фактори, които да помпат изкуствено инфлацията и “един от тях, който причинява такъв ефект, е забраната за внос от Украйна”.

Относно падането на забраната министърът коментира, че на българските производители и граждани трябва да бъде осигурена продукция на достъпни цени. Говорим за борба с инфлацията и високите цени, и това е една от основните мерки, посочи Богданов.

Според него няма как да продължи да се работи по същия начин и да се очаква, че стойността на продуктите в магазините ще намалее. Когато говорим за платени данъци от над 2 млрд. лева за миналата година от зърнопроизводителите, виждаме, че пазарът се развива и няма ликвидни проблеми, посочи министърът. По думите му голяма част от вноса, който се случва в България като слънчоглед и нерафинирано олио, е за последващ износ.

Министърът коментира и цените на горивата, като посочи, че прогнозата е за момента да се запазят. Лятото имаше лек ръст, който се отчете в региона и когато говорим за горива, България не е изолиран пазар, каза Богданов. По думите му към момента страната има едни от най-ниските цени в ЕС. Богданов коментира, че е важно компанията “Лукойл” да плаща данъци в България, така че тези ресурси да бъдат насочени към помощ на потребителите и подпомагане на българската икономика.

Икономиката се забавя в Европа, което се вижда в статистиките, а българската икономика е пряко свързана с европейската, каза министърът. Въпреки това в страната се отчита ръст с 1,8 процента на БВП. Ситуацията в Европа ще се запази и за това е важно българските компании да погледнат и към други алтернативни пазари извън ЕС, за да постигнат диверсификация и да минимизират рисковете от моменти турбуленции в конкретен регион, каза Богданов.

При среща с мажоритарния собственик на Международен панаир – Пловдив Георги Гергов, министърът е получил уверение, че ще обсъдят стратегията за развитие на панаира, която разработват от Министерството на икономиката и индустрията, и е готов за сътрудничество и дискусия. Виждаме, че Пловдивският панаир замира, компаниите стават все по-малко, приходите също и ако искаме да постигнем успех и да му върнем славата, трябва да положим усилия и това е работа на всички акционери, коментира Богданов.

Министър Богданов беше в Пловдив, за да открие 77-ото издание на Международния технически панаир.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button