Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Шест български вина спечелиха приза “Златен ритон” от Международната специализирана изложба “Винария” 2024

Шест български вина спечелиха приза “Златен ритон” от Международната специализирана изложба “Винария” 2024, съобщиха от Международен панаир – Пловдив. Два от тях бяха присъдени на винарска изба “Едоардо Миролио” – за розе от последна реколта – Пино ноар & Мелник (2023), и за отлежало червено вино – Каберне фран (2020). Останалите четири винени приза отидоха в колекциите на винарните “Вила Юстина” за “БиБ” – Семийон & Шардоне & Димят (2023), Stephan Pirev wines за Шардоне (2021), “Лозето естейт” за Каберне совиньон (2022) и “Джемперлиев” за Каберне фран & Сира (2023). В надпреварата за престижните отличия се състезаваха близо 200 проби на български и чуждестранни изби от България, Италия, Румъния, Гърция, Турция и Молдова.

“Надпреварата при старите червени вина бе много оспорвана и по изключение тази година бе взето решение да се присъдят два ритона в тази категория, тъй като и при първата, и при финалната дегустация, се оказаха с един и същ резултат”, каза председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов. Той посочи, че като цяло получените вина и спиртни напитки за конкурса тази година са увеличили броя си с 30 процента.

Повече от 30 процента от получените за конкурса проби са били на отлежали вина. Със златен медал бяха отличени 43 продукта от стари реколти. При пенливите вина за фаворити бяха обявени две напитки, създадени от Шардоне, на винарска изба “Едоардо Миролио” и на Coqueret-Benard. В новата категория на конкурса – плодови вина, със сребърни медали бяха отличени малиновите еликсири на винарска изба “Кубера”, позиционирана в подножието на Стара планина и на “G.Filipoff wines”, чиито малинови насаждения са разположени край Асенова крепост и родопското село Манастир.

Със специална награда за сорт Димят бе отличено Тесера (2023) на “ДеВина Лозя и Вино”, за Врачански мискет (2023) на “Врачанска теменуга”, за Гарваново око (2022) на “Агрофитнес”, за Мавруд (2022) на “Конто-Н”, за сорта Гъмза (2021) Барик на ВИ “Ново село” и за сорта Рубин Rubin Reserve (2020) на Винарна “Ялово”.

Получените за конкурса проби бяха оценявани от 13-членно жури, в което участваха топ дегустатори от страната и чужбина, повечето от които международни. Трима са носители на приза “Енолог на годината” – Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова и Димитър Димов. Сред чуждестранните експерти в комисията бе известният италиански сомелиер Маурицио Феррери, който повече от 20 години е част от конкурса на ВИНАРИЯ. Председатели на двете комисии бяха доц. д-р Христо Спасов и доц. д-р Николай Стоянов от Университета по хранителни технологии.

По традиция студенти от специалността “Технология на виното и пивото” положиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button