Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи празнична вечерня по повод Кръстовден в манастира “Св. Троица” в Кръстова гора

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи празнична вечерня по повод Въздвижение на Св. Кръст Господен (Кръстовден) – 14 септември,  в манастира “Св. Троица”, Кръстова гора. Това съобщиха от Пловдивската митрополия. Богослужението ще започне тази вечер в 19:00 часа. От 00:00 часа митрополитът ще отслужи архиерейска света литургия.

Поради очаквания голям пътникопоток към манастирския комплекс от страна на областната дирекция на МВР в Пловдив са предприети необходимите мерки за обезпечаване на обществения ред и недопускане на пътни произшествия и инциденти по време на празничните дни, съобщиха от пресцентъра на дирекцията. Ангажимент в охраната имат служители от РУ-Асеновград и от моторизирано звено „Сигма“ към сектор „Специализирани полицейски сили“. От полицията призовават водачите на автомобили да бъдат търпеливи и да изпълняват стриктно разпорежданията на полицейските служители, за да се избягват необосновани затруднения на трафика в посока Кръстова гора.

Манастирският комплекс “Кръстова гора – Св. Троица”,  известен и като Троицкия, е едно от големите православни български светилища. Комплексът включва две църкви – „Покров на Света Богородица“ и „Света Троица“, и 15 параклиса. Местността се намира на 16 км. от град Лъки, по пътя за село Борово. Дванадесетте параклиса, посветени на светите апостоли, са разположени от двете страни на пътя към Светият Кръст. Лековита вода от “Аязмото” и историите за чудеса привличат на Кръстовден хиляди вярващи. Смята се, че чудесата се случват в нощта между 13 и 14 септември. Една от легендите за манастира разказва, че в местността е заровена частицата от Христовия кръст.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button