Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

На прага на 15 септември: Колко струва подготовката на първокласник?

Дни преди старта на учебната година родители споделят колко им е излязла подготовката на първокласник. Необходимата сума за осигуряване на най-важните пособия, нужни на първолака, е излязла около 630 лева на пловдивчанката Елена Христоскова. Близо толкова е излязла подготовката и при нейни близки приятелки, които също ще изпратят децата си на училище за пръв път тази година.

Тя разказва, че е успяла в рамките на два дни да закупи всичко необходимо за своя син Николай.

„Това е второто ми дете и смея да кажа, че подготовката преди 4 години с дъщеря ми не излезе кой знае колко по-евтина. Увеличение в цените определено има, но се стремим с мъжа ми да не прекаляваме с харчовете, тъй като смятаме, че излишно. Между 600 и 800 лева излезе на майките в моята компания да осигурят всичко нужно. Буквално закупихме всичко необходимо от ученическия задължителен списък, а останалите неща бяха обувки и дрехи за първия учебен ден и годината”, сподели Христоскова.

Цената на раницата, която е закупила, е била 89 лева, като е избрала модел, който да бъде по-олекотен за сина й, тъй като според нея раниците са прекалено тежки за деца на 8 години.

Американската академия по педиатрия препоръчва раниците да тежат не повече от 10 до 20 процента от телесното тегло на детето. От там съветват родителите да следят теглото и като я мерят редовно на везната вкъщи. В българските училища обаче това е невъзможно.

Всеки ученик носи по 1 учебник, учебна тетрадка, 1 тетрадка за упражнения, одобрена от МОН и по едно помагало по всеки предмет. При 4-5 предмета дневно плюс физическо възпитание, раницата тежи около 11 килограма средно, твърдят родители на ученици на малките класове.

Проверка на TrafficNews в средата на месец август показва, че най-голямо увеличение се наблюдава в цените сред раниците и тетрадките. Оказа се, че е огромно разнообразието на ученическите пособия, както и необходимият бюджет зависи от качеството, модела, дизайна и марката на артикулите.

Сумата за подготовката включва неща като ученическата униформа, дрехите за първия учебен ден, раницата и съпътстващите пособия от задължителния списък на първолака като раница, несесер, тетрадки, помагала, дрехи, обувки, униформа, но това не е всичко в задължителния списък.

Значителен е скокът на цените на суровините в световен мащаб, като цените на картоните и хартиите химикали, острилки и други материали са поскъпнали от предходната година.

Моделите раници стават все по-атрактивни и с най-различни екстри, което разбира се повишава цената им. Средната сума обаче, за която можем да закупим раница е между 70 и 80 лева. На пазара се предлагат и раници, които достигат близо 1000 лева, но те са с вграден таблет или друго електронно устройство, като слушалки, bluetooth, зарядно и други дигитални екстри.

Цената на малките тетрадки е от порядъка на 90 стотинки, като някои с по-дебели корици и по-високо качество достигат и до 1.50 лв. По-големите формати достигат и до 3 лв. Цените на химикалите също варират, а цветните моливи са около 5 лева.

Според някои родители снабдяването на първокласниците с телефон също е препоръчително, за да могат да имат контакт с децата си. В някои училища внасянето на телефон в класната стая е абсолютно забранено, а в някои учебни заведения смартфоните биват събирани още в началото на часа.

Източник: Трафик

Подобни публикации

Back to top button